Uutuuttaan kiiltävät pinnat, nykyaikainen tekniikka ja uudet kodinkoneet sekä huoleton asuminen. Siinä muutama fakta, jotka houkuttelevat valitsemaan uudiskohteen. Ostaessasi uudiskohteen pääset muuttamaan täysin uuteen kotiin, mikä on aina kiehtovaa. Ostopäätöksen tekohetkellä uudiskohde voi olla vielä ennakkomarkkinoinnissa ja rakenteilla tai täysin muuttovalmis.
Uudiskohteen ostaminen on vaivaton tie uuteen asuntoon, mutta muutama uudiskohteiden kauppaan liittyvä asia on sinun hyvä tietää. Kerromme sinulle tässä artikkelissa mitä tarkoittaa ennakkomarkkinointi tai vaikkapa RS-järjestelmä sekä muun muassa mitä muutostöitä voit uudiskohteessa tehdä ja missä vaiheessa.
Ennakkomarkkinointi
Kun asunto on ennakkomarkkinoinnissa, rakentaja kartoittaa kiinnostusta suunnittelemaansa rakennuskohdetta kohtaan. Tässä vaiheessa rakennuskohteen sijainnin lisäksi asunnosta selvillä olevat tiedot ovat vain alustavia tietoja.
Ennakkomarkkinoinnissa olevan asunnon voi varata itselleen maksamalla varausmaksun. Tässä vaiheessa varaus ei ole vielä sitova ja varaaja saa rahat takaisin peruessaan varauksen. Varausmaksun saa takaisin myös siinä tilanteessa, mikäli kohteen rakentaminen peruuntuu. Mikäli kohteen rakentaminen toteutuu, lasketaan varausmaksu osaksi lopullista kauppahintaa. Varausmaksu voi olla enintään 4 prosenttia lopullisesta kauppahinnasta. Ennakkomarkkinoinnin onnistumisen ja asuntojen kysynnän perusteella rakentaja päättää lopullisesti kohteen rakentamisen aloittamisesta.
Rakenteilla oleva kohde
Kohteen ollessa rakenteilla, osa asunnoista on jo varattu ennakkomarkkinoinnin aikana ja loput asunnot ovat vielä vapaana valmiina ostettavaksi. Mitä aikaisemmassa vaiheessa olet uudiskohdetta ostamassa, sitä enemmän ehdit ja pystyt vaikuttamaan esimerkiksi asunnossa käytettäviin materiaaleihin, maalien väreihin ja mahdollisiin tapetteihin.
Rakennusvaiheessa moni tuleva asukas haluaa teettää rakentajalla lisämaksusta vielä muutostöitä kohteen muokkaamiseksi entistä mieleisemmäksi ja itselle sopivammaksi. Tyypillisiä lisä- tai -muutostöitä ovat muutostyöt keittiössä ja kylpyhuoneessa tai vaikkapa takan asennus.
RS-järjestelmä ostajan suoja
Uudiskohteista suurin osa myydään kohteen ollessa vasta rakenteilla. Asuntokauppalaissa vaaditaan suojajärjestelmiä, kun vasta rakenteilla olevia asuntoja kaupataan kuluttajille Rakenteilla olevan asunnon kauppa on tehtävä kirjallisesti. Rakenteilla olevat asunnot kuuluvat RS-järjestelmän piiriin, joka suojaa asunnon ostajaa mahdollisissa ongelmatilanteissa. Rakentajan on asetettava vakuuksia, joiden avulla varmistetaan kohteen rakentaminen rakentajan vaikeuksista huolimatta. Järjestelmän piiriin kuuluvista asunnoista kutsutaan RS-kohteiksi.
Muuttovalmis kohde
Moni uudiskohde ehtii myös valmistua ennen kuin kaikki rakennettavat asunnot ovat varattu ja lopullisesti myyty. Asunto-osakeyhtiön kiinnostavimmat kohteet ovat jo todennäköisesti menneet, mutta voit silti löytää sinulle mieluisan vaihtoehdon vapaiden asuntojen joukosta. Muuttovalmiiseen kohteeseen lisä- ja muutostyöt ovat mahdollisia. Kysy niistä rakentajalta tai asuntoa myyvältä kiinteistövälittäjältä.
Lisä- ja muutostyöt
Osa mahdollista muutostöistä saattaa sisältyä asunnon kauppahintaan, kuten esimerkiksi muutama väri-, tapetti tai materiaalivaihtoehto, joista voit valita mieleisesi. Kauppahintaan kulumattomat lisä- ja muutostyöt tilataan ja maksetaan aina poikkeuksetta erikseen. Kaikkien osapuolten etu on, että muutostyöt ovat selvillä mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Ole yhteydessä muutostöistä ja –toiveista heti kun niistä tiedät. Samalla selviää muutostöiden kustannukset ja ovatko haluamasi muutokset mahdollisia toteuttaa. Rakentajalla on monesti valmiina myös tiedossa hinnat yleisimmille muutostöille esimerkiksi sisustusvalinnoille ja kodinkoneiden muutoksille.
Muutto- ja vuositarkastus
Rakennusvaiheessa myydyn kohteen kauppakirjaan on merkittävä arvioitu valmistumispäivä. Ennen asunnon lopullista valmistumista asunnon ostajalla on oikeus tarkastaa kohde ja ilmoittaa kirjallisesti sitä varten laaditulla kaavakkeella mahdollisista puutteista sekä virheistä. Tätä tarkastusta kutsutaan muuttotarkastukseksi.Tässä yhteydessä kannattaa ilmoittaa kaikki pienimmätkin virheet, puutteet tai korjattavat asiat. Näin vältyt erimielisyyksiltä tulevaisuudessa esimerkiksi vuosituarkastuksen yhteydessä. Muuttotarkastuksen yhtreydessa havaitut virheet pyritään korjaamaan ennen asuntoon muuttoa, mutta osa virheistä korjataan vuositarkastuksen yhteydessä. Asunto luovutetaan ostajalle, kun rakennusvalvoja on hyväksynyt kohteen sekä ostaja on tarkastanut ostamansa asunnon.
Vuositarkastus tehdään noin vuoden päästä siitä, kun rakennusvalvoja on hyväksynyt kohteen. Vuositarkastuksen yhteydessä täytetään kaavake asunnossa havaituista virheistä. Tämän jälkeen uudiskohteen myyjän osapuoli käy tarkistamassa asukkaan ilmoittamat virheet. Asunnosta löytyneet virheet pitää korjata kuten asuntokauppalaki ja sen säännökset edellyttävät.
Uudiskohteen asuntokauppa
Kun rakentaja päättää ennakkomarkkinoinnin jälkeen rakentaa kohteen, tehdään asunnosta yleensä sitova kauppa. Varmista kauppaa tehdessä, että kauppahinta erääntyy samassa tahdissa asunnon valmistumisen kanssa. Viimeinen erä kauppahinnasta erääntyy vasta tekemäsi muuttotarkastuksen jälkeen.
Uudiskohteen voit ostaa yleensä velattomalla myyntihinnalla tai kauppahinnalla. Uudiskohteen myynti-ilmoituksessa esitetään yleensä kaksi eri hintaa, myyntihinta ja velaton hinta. Uudiskohteen voi ostaa myyntihinnalla ja lyhentää yhtiölainaa pois kuukausittain rahoitusvastikkeen muodossa. Eri vastikkeista ja rahoitusvastikkeesta voit lukea täältä. On mahdollista maksaa yhtiölaina pois uudiskohteen ostohetkellä omalla rahalla tai asuntolainalla. Tällöin maksat asunnosta myynti-ilmoituksen velattoman kauppahinnan.
Ostaessasi uudiskohteen myyntihinnalla maksat siis yhtiölainaa pois rahoitusvastikkeen muodossa kuukausittain. Tässä yhteydessä kannattaa tarkastaa olisiko edullisempi maksaa yhtiölainaa vai pankkilainaa. Kysy uudiskohteen myyjältä yhtiölainan korko ja vertaa sitä pankista saatavan asuntolainan korkoon.
Varsin usein rahoitusvastike voi olla ensimmäisten kahden vuoden selvästi pienempi ja nousta huomattavasti kolmantena vuonna. Tässä yhteydessä on hyvä arvioida ja ennakoida, miten rahoitusvastikkeen nousu vaikuttaa kuukausittaisiin elinkustannuksiisi ja mikä on sinulle paras vaihtoehto.
Uudiskohde vai vanha asunto?
Uuden asunnon eduksi voidaan laskea se, että pääset heti asumaan nykyaikaiseen ja huolettomaan asuntoon. Uuden asunnon varustelu on ajanmukaista tekniikaltaan ja toteutukseltaan. Asumismukavuutta lisää uudet materiaalit, nykyaikainen rakennustapa ja sisustus sekä uudet kodinkoneet.Uusissa asunnoissa myös energiatehokkuus on pääsääntöisesti paremmalla tasolla kuin vanhemmissa asunnoissa.
Kun ostat vanhan asunnon, niin hyvä tietää asunnon remontti- ja korjaushistoria sekä mahdolliset tulevat remontit ja korjaukset. Nämä tehdyt remontit eivät nosta vanhaa asuntoa uudiskohteen tasolle, vaikka remontointi ja korjaukset olisivatkin mittavia myös rahallisesti.
Uudiskohteen hinnoista ei voi yleensä tinkiä, vaan uudiskohteiden asuntokaupat käydään normaaleissa markkinaolosuhteissa myynti-ilmoituksessa ilmoitetuilla hinnoilla. Vanhan asunnon kaupassa myynti-ilmoituksessa ilmoitetusta hinnasta voi neuvotella tai ainakin tehdä tarjouksia.
Vanhat asunnot voivat olla, ja sitä varsin usein ovatkin, uusia asuntoja suurempia huonelukumäärän ollessa sama. Vanhemmissa asunnoissa huoneet ovat pääsääntöisesti isompia kuin uusissa asunnoissa. Rakennuttajat pyrkivät uusia asuntoja rakentaessaan poikkeuksetta maksimoimaan tuottonsa ja rakentamaan tontille niin paljon asuntoja kuin mahdollista. Tällöin yksittäisen kohteen asuinneliöt jäävät aiempaa pienemmäksi. Monesti myös piha-alueet esimerkiksi takapiha on uudiskohteeessa vaatimattoman kokoinen.
Lue uuden ja vanhan asunnon ostosta oppaistamme, jotka löytyvät täältä.