Näin myyt asuntosi itse
Lähtökohtaisesti suosittelemme, että myyt asuntosi tai kiinteistösi välittäjän kautta. On totta, että joudut maksamaan useiden tuhansien välityspalkkion, mutta hyvä välittäjä saa useimmissa tapauksissa asunnon myyjälle tuotettua enemmän lisäarvoa rahallisesti kuin välityspalkkion summa. Lisäarvo tulee: 1. asiantuntemuksesta myydä koti oikein ja reklamaation välttäminen, 2. kyky ottaa ostotarjous ja käyttää kilpailutilanne hyödyksi sekä saada kohteelle tällä tavalla useita tuhansia korkeampia toteutunut hinta ja 3. hinnoitella koti oikein, jolloin asunto herättää kiinnostusta eikä jää ns. roikkumaan nettiin ja laske näin arvoaan tai myöskään mene liian halvalla.
Jos kuitenkin olet päättänyt, että näistäkin seikoista huolimatta ryhdyt myymään kotiasi itse, niin tästä myyntioppaasta saat tsemppiä myyntiin sekä ajankohtaiset vinkit että ohjeet, miten kaikki asunnon myynnissä etenee alusta alkaen aina kaupantekoon asti ja mitä muutakin tarvitset kuin rutkasti myynti-intoa.
Muista lukea myös asunnon myynti kiinteistövälittäjän avulla oppaamme. Oppaidemme avulla saat laajan kokonaiskuvan asunnon myynti prosessista ja osaat valita itsellesi parhaan myyntitavan.
Myyntioppaan sisältö
- Miten alkuun ja mitä papereita tarvitaan?
- Mitä asuntosi myyntihinnaksi?
- Markkinointivaihe alkakoon! Panosta myynti-ilmoitukseen
- Asuntoesittely
- Kaupat tuli
- Muuta huomioitavaa
- Aina on toinenkin vaihtoehto
1. Miten alkuun ja mitä papereita tarvitaan?
Kun myyt asuntoa itse, tarvitset avuksesi myyntiä ja asiakasta varten muutaman asiakirjan. Asiakirjoista löydät myyntiä varten tarvittavaa tietoa, jota ostajalle on hyvä kertoa myyntivaiheessa ennen kaupantekoa. Asiakirjojen perusteella ostaja voi myös tutustua paremmin ostettavan kohteeseen, kohteen taustaan ja nykytilanteeseen sekä tulevaisuuteen. Saatat itsekin saada lisätietoa, jota et ole ehkä aiemmin jostain syystä tiennyt. Asiakirjat ovat sinulle oivia apuvälineitä myynnin yhteydessä. Kun asiakirjat ovat kunnossa ja ajan tasalla, niin sinun ei tarvitse arvailla mitään myyntitilanteessa ja voit kertoa tarvittavat tiedot ajan tasalla olevista asiakirjoista.
Tarvittavia asiakirjoja ovat: isännöitsijäntodistus, yhtiöjärjestys, tilinpäätöksen asiakirjat, tilintarkastuskertomus, kunnossapitotarveselvitys (tai vastaava) sekä kohteen pohjapiirros.
Mikäli olet asunnon ainoa omistaja ja asukas voit päättää asunnonmyynnistä itse. Jos omistat asunnon yksin, mutta se on yhteinen kotinne puolisonne kanssa, niin et voi myydä asuntoa ilman puolison suostumusta. Jos asunto-osakkeessa on myös muita omistajia, tarvitset suostumuksen asunnon myyntiin muilta osakkailta. Tämän vuoksi saatat tarvita myyntiä varten myös valtakirjat muilta osakkailta ja esimerkiksi perukirjan, mikäli myyjänä on esimerkiksi kuolinpesä. Mikäli omistajana on vajaavaltainen, esimerkiksi alaikäinen, myyntiin tarvitaan lupa maistraatilta. Kaikki edellä mainitut paperit on syytä hankkia heti ensimmäiseksi. Onnistuneen myyntityön jälkeen tarvitset tietysti kauppakirjan.
Isännöitsijäntodistus – asuntokaupan tärkein asiakirja
Isännöitsijäntodistus on puolueeton asiakirja ja kertomus taloyhtiön nykyisestä kunnosta ja tulevaisuudesta. Siitä selviävät muun muassa taloyhtiön korjaushistoria, tulevat korjaukset ja remontit, esimerkiksi mahdolliset tulevat putkiremontit. Isännöitsijäntodistuksesta selviää myös:
- huoneiston pinta-ala
- muut tilat esimerkiksi varastot ja autopaikat
- asunnon omistajat
- yhtiövastikkeen määrä
- osakeyhtiön lainat sekä omistajan lainaosuudet
- mahdolliset rästissä olevat yhtiövastikkeet
Isännöitsijäntodistuksen saat isännöitsijältäsi maksua vastaan. Hinta vaihtelee noin 50 eurosta 200 euroon. Isännöitsijä laatii todistuksen ja isännöitsijä on myös vastuussa tietojen oikeellisuudesta. Virheet isännöitsijäntodistuksessa voivat aiheuttaa erimielisyyksiä asuntokaupan yhteydessä.
Yhtiöjärjestys
Yhtiöjärjestys on Suomen lain ja tarkemmin asunto-osakeyhtiölain mukaan asuntoyhtiöille pakollinen asiakirja ja siitä selviää muun muassa yhtiövastikkeen määräytymisperiaatteet, yhtiön eri rakennusten sijainti ja käyttötarkoitukset sekä yhtiön rakennusten sijainti. Tämän asiakirjan saat asunto-osakeyhtiösi isännöitsijältä omistajana. Jos et ole osakkeenomistaja, saat yhtiöjärjestyksen patentti- ja rekisterihallituksen kaupparekisteristä.
Tilinpäätöksen asiakirjat
Tilinpäätöksen asiakirjoihin kuuluvat taloyhtiön toimintakertomus, tuloslaskelma ja tase.
Toimintakertomus täydentää tilinpäätöstä ja se on laadittava asunto-osakeyhtiölain mukaan aina. Toimintakertomus sisältää aina vähintään selvityksen vastikkeen käytöstä, talousarvion toteutumisesta ja hallituksen esityksen tilikauden yli- tai alijäämän käyttämisestä. Lisäksi siitä on hyvä selvitä myös yhtiön perustiedot, kuten valmistumisvuosi, pinta-alat, huoneistomäärät, yhtiökokouksien päivämäärät ja niissä tehdyt merkittävät päätökset, hallituksen jäsenet, tiedot isännöitsijästä, kiinteistöhoidosta ja tilintarkastajista. Tuloslaskelmasta selviävät asunto-osakeyhtiön tilikaudelta olevat tulot ja menot, ja taseesta tilinpäätöksen aikainen omaisuus ja velat. Nämä asiakirjat saat omalta isännöitsijältä.
Tilintarkastuskertomus
Taloyhtiön tilintarkastajan pitää lain mukaan laatia tilintarkastuskertomus, jossa pitää olla lausunto seuraavista asioista:
- Onko tilinpäätöksen laatimisessa noudatettu kirjanpitolakia ja muita säännöksiä sekä määräyksiä?
- Kertooko tilinpäätös kirjanpitolaissa tarkoitetulla tavalla riittävät ja oikeat yhtiön toiminnan tuloksesta ja taloudellisesta asemasta?
- Tilinpäätöksen vahvistamisesta
- Taloyhtiön tuloksen käsittelystä hallituksen tai muun vastaavan toimielimen esittämällä tavalla
- Vastuuvapaudesta
Mikäli jossain näissä edellä mainituissa asioissa ilmenee ongelmia, siitä pitää mainita tilintarkastuskertomuksessa. Tämänkin asiakirjan saat isännöitsijältä.
Pohjapiirros
Myytävän kohteen pohjapiirros on myös hyvä hankkia myynnin apuvälineeksi ja havainnollistamaan myytävää kohdetta. Jos et löydä pohjapiirrosta omista talopapereista, saat sen todennäköisesti isännöitsijältä tai viimeistään oman kunnan tai kaupunkisi rakennusvalvonnasta.
Kun kaikki tarvittavat paperit ja asiakirjat ovat kasassa, voimme siirtyä seuraavaan vaiheeseen eli miettimään kodillesi oikeaa myyntihintaa.
2. Mitä asuntosi myyntihinnaksi?
Yksi tärkeimmistä vaiheista asunnon myynnissä on miettiä kotisi arvo ja sopiva myyntihinta kodillesi. Asuntomarkkinoilla vallitsee kysynnän ja tarjonnan laki, joka vaikuttaa ratkaisevasti asuntojen myyntihintoihin.
Kotisi arvoon vaikuttavia tekijöitä ovat mm. asunnon ikä, asunnon kunto, taloyhtiön kunto, asunnon sijainti sekä taloyhtiön sijainti
Oman asuntosi sopivaa myyntihintaa voit alkaa miettiä tutustumalla oman alueesi asuntomarkkinoihin. Selvitä alueesi toteutuneita kauppa- ja neliöhintoja sekä tällä hetkellä myytävien kohteiden myyntihintoja. Yksityishenkilönä saat suuntaa-antavaa ja lähinnä yleistä tietoa toteutuneista neliöhinnoista, mutta se on tyhjää parempi. Tutkimustyöllä ja vaivannäöllä saat hyvää taustatietoa oman asuntosi hinnan määritykseen. Mieti myös miten alueesi on kehittymässä tulevaisuudessa ja miltä asuntomarkkinoiden lähitulevaisuus näyttää.
Kysy välittäjältä
Voit myös kutsua kiinteistönvälittäjän arviokäynnille. Välittäjällä on käytössä KVKL:n virallinen tietokanta ja tarkat tilastot toteutuneista vastaavien kohteiden kauppahinnoista. Suullisen arvion saa lähes poikkeuksetta ilmaiseksi. Kirjallisista arvioista kiinteistövälittäjillä on tapana periä maksu. Tässä tapauksessa pärjäät hyvin suullisella arviolla. Pyydä arvio kodistasi 2-3 välittäjiltä. Näin saat oman hintanäkemyksesi tueksi myös muita hinta-arvioita. Välittäjältä saat samalla tarjouksen asunnon myynnin kustannuksista, jos vielä mietit välittäjän käyttöä asunnon myymisessä.
Lopullinen hinta
Kun teet lopullista päätöstä asuntosi myyntihinnasta, mieti hinta, jolla olet asuntosi valmis myymään. Ota myös huomioon, että ostajat eivät aina välttämättä tarjoa pyyntihintaasi, vaan heillä on tapana tinkiä ja tavoitteena saada asuntosi mahdollisimman halvalla. Onneksi sinun ei ole pakko myydä tarjottuun hintaan. Liian korkeaksi ei myöskään kannata omaa asuntoa hinnoitella, koska se voi karkottaa potentiaalisia ostajia. Vaikka kotisi on ollut sinulle tärkeä ja siihen saattaa sisältyä rakkaita muistoja, niin tunnetta et voi lisätä myyntihintaan. Hinnan asettamisessa kannattaa olla realistinen.
3. Markkinointivaihe alkakoon! Panosta myynti-ilmoitukseen
Hinnan määrittelyn jälkeen pääset miettimään oman myytävän kodin markkinointia. Laadi asunnostasi myynti-ilmoitus.
Myynti-ilmoitus
Myynti-ilmoituksen on oltava myyvä ja sen on innostettava potentiaalinen asiakas tutustumaan myytävään kohteeseen tarkemmin.
Myynti-ilmoituksen tekemisessä kannattaa ja pitää nähdä vaivaa. Myynti-ilmoituksen on oltava myyvä ja sen on innostettava potentiaalinen asiakas tutustumaan myytävään kohteeseen tarkemmin. Ensivaikutelma on tärkeä tässäkin. Tee ilmoituksesta selkeä, helposti luettava ja houkutteleva, mutta silti kaiken oleellisen tiedon sisältämä. Tässä kohtaa asunnon kehuminen on suotavaa. Anna palaa!
Voit katsoa myös mallia ja hakea ideoita muista myynti-ilmoituksista. Luetuta teksti puolisollasi ja tai jollakin kaverillasi. Monesti omaa tekstiä lukiessa ei huomaa mahdollisia virheitä.
Hyvä ilmoitus sisältää ainakin seuraavat asiat asunnostasi:
- Perustiedot asunnostasi (pinta-ala, huoneluku ja –tyypit, sekä osoite)
- Tieto lämmitysmuodosta
- Tietoa talonyhtiöstä
- Tietoa remonteista
- Tietoa käytetyistä materiaaleista
- Tietoa asumiskustannuksista (vastike, vesimaksu ja sähkö + mahdolliset muut menot)
- Tietoa varustetasosta
- Pohjapiirustus
- Hyvät ja myyvät kuvat
- Asuntosi hintatieto
- Yhteystietosi
Kuvilla teet vaikutuksen
Erinomainen asunnon myynti-ilmoitus tarvitsee kaverikseen erinomaiset kuvat asunnostasi.
Yksi kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa myös, kun olet myymässä asuntoa. Siisti asuntosi kuvauskuntoon ja ”stailaa” tarvittaessa kotiasi kuvausta varten.
Ota monipuoliset ja selkeät kuvat eri puolelta asuntoa ja ulkoa sekä julkisivusta. Kuvausvaiheessa älä säästele kameraa ja ”filmiä”, vaan ota reilusti kuvia. Mikäli et koe olevasi omimmillasi kameran kanssa, niin tuttavapiiristäsi löytyy varmasti enemmän kuvannut kaverisi, joka voi auttaa sinua ja ottaa kuvia. Valitse parhaat kuvat ilmoitukseesi. Valittuasi parhaat kuvat voit vielä parantaa kuvien fiilistä photoshoppaamalla ja viimeistelemällä kuvat. Muista kuitenkin, että liika tyylittely ei kannata asuntokuvissa. Selkeät ja laadultaan hyvät kuvat ovat riittäviä. Lähtökohtaisesti kuitenkin vahva suositus on, että jos valokuvaajana on keskitasoa tai sen alle, kannattaa kääntyä freelancer-asuntokuvaajan puoleen. Valokuvaukseen sijoitettu satanen tai kaksi on pieni hinta hyvistä kuvista, jotka houkuttelevat enemmän asiakkaita paikalle ja todennäköisesti takaavat sinulle korkeamman toteutuvan kauppahinnan.
Ethän unohda pohjapiirustusta! Muista lisätä yhdeksi kuvaksi pohjapiirustus. Se kertoo konkreettisesti millaisesta asunnosta on kyse. Pohjapiirustus auttaa asiakasta hahmottamaan asuntosi paremmin.
Mainosta asuntoasi
Juuri tekemäsi myynti-ilmoitus ansaitsee paikan valokeilassa huomion keskipisteenä, joten varmista, että ilmoituksesi huomataan. Laita ilmoitus näkyviin internetin eri asunnonmyyntipalvelusivustoihin, ainakin Oikotie- ja Etuovi-sivuille.
Maksulliset verkkopalvelut: Oikotie ja Etuovi
Tärkeintä on näkyä siellä, missä on eniten silmäpareja ja suurin määrä potentiaalisia ostajia. Tärkeimmät asuntomyynnin sivustot ovat ylivoimaisesti Oikotie- ja Etuovi-sivustot. Nämä ovat maksullisia asunnon myyntipalveluita. Kumpaankin tulee julkaista myynti-ilmotus, koska se ovat ehdoton edellytys sille, että saat ilmoituksellesi mahdollisimman suuren huomioarvo, eniten kiinnostuneita asiakkaita ja tätä kautta korkeimman mahdollisen hinnan.
Ilmaista mainosta verkossa
Maksullisien sivustojen lisäksi on tarjolla ilmaisia ilmoittelusivuja, kuten Tori.fi. Myynti-ilmoitus ei vastaavalla sivustolla maksa mitään, mutta ilmoituspohja on usein vanhanaikaisempi ja usein käytettävyydeltään ja ulkoasultaan amatöörimäisempi. Vastaavien sivustojen kävijämäärät eivät pääse lähellekään isojen sivujen lukumääriä. Siksi kannattaa keksittyä isompiin aunnonmyyntipalvelusivustoihin, eli Oikotiehen ja Etuoveen, mutta tämän lisäksi ilmoitus vastaavalla ilmaisella palvelusivulla on todennäköisesti hyvä lisä.
Sosiaalinen media tuo lisää tehoa markkinointiin
Toinen ilmainen vaihtoehto markkinointikanavaksi on sosiaalinen media. Hyödynnä sosiaalisen median suosituimpia ja ilmaisia vaihtoehtoja muun muassa Facebookia, Twitteriä ja Instagramia. Sosiaalisessa mediassa ja esimerkiksi Facebookissa “sana kiirii” nopeasti, kun Facebook-kaverisi tykkäävät ilmoituksestasi, tilastasi ja kommentoivat ilmoitusta. Tällöin ilmoituksen saattaa nähdä myös henkilö, joka ei ole kaveripiirissäsi.
Jaa oma asuntoilmoituksesi julkisena omassa uutisvirrassasi ja pyydä kavereitasi jakamaan ilmoitusta eteenpäin. Näin tavoitat huomaamatta satoja tai jopa kymmeniä tuhansia silmäpareja, sillä postauksesi näkyy kaikille. Jos asuntoilmoituksesi sivulla on Facebookin “tykkää” nappi, niin tykkää ilmoituksesta itse sekä pyydä ystäviäsi tykkäämään ilmoituksesta myös. Tämä parantaa ilmoituksen näkyvyyttä Facebookissa sekä Googlen hakutuloksissa.
Suomessa hitaasti kasvava sosiaalisen median palvelu, mutta maailmalla suosittu, Twitter voi olla oiva lisä mainoksen näkyvyyden kasvattamisessa. Jos olet aktiivinen “twiittaaja” ja sinulla on paljon seuraajia, voi olla järkevää, että ilmoitat myyväsi asuntoasi myös Twitterissä. Jos sinulla ei ole olemassa olevaa Twitter-tiliä, etkä ole käyttänyt palvelua, ei tilin avaamisesta ole kuitenkaan hyötyä. Tarvitset seuraajia, jotta viestisi tavoittaa henkilöitä.
Instagram ja Pinterest
Kyseiset palvelut ovat sosiaalisia kuvanjakopalveluita. Jos sinulla on taiteellista silmää ja olet kiinnostunut valokuvauksesta, lisää tyylikkäitä kuvia myös näihin palveluihin. Jokainen lisäsilmäpari lisää mahdollisuuksiasi saada asuntosi myytyä. Palveluita koskee kuitenkin sama sääntö kuin Twitteriä. Jos et ole kiinnostunut valokuvauksesta ja et ole palveluiden aktiivinen käyttäjä, älä suotta vaivaa itseäsi.
Lehtimainoskin elää yhä
Myös perinteinen myynti-ilmoitus esimerkiksi paikallislehdessä voi tukea myyntiä. Mainoksen koko jää kuitenkin varsin usein kustannussyistä pieneksi ja mainos on käytännössä vain pieni muutaman rivin ilmoitus, joka ohjaa esimerkiksi katsomaan kohdetta tarkemmin internetistä. Lisäksi mainos tavoittaa vain pienen joukon ihmisiä ja vielä pienemmän joukon potentiaalisia asiakkaita. Hyvä extra, mutta älä fokusoi tähän.
Asunnon markkinointi summattuna
- Tee myyvä, houkutteleva ja näyttävä ilmoitus. Huolehdi, että sisältösi on houkuttelevaa ja teksti on oikoluettu.
- Lisää aina kuvia ja asunnon pohjapiirustus mukaan asuntoilmoitukseen.
- Julkaise asuntoilmoitus vähintään isommilla sivustoilla.
- Markkinoi asuntoasi Facebookissa ja muissa sosiaalisissa medioissa ja linkitä näistä asunnon myynti-ilmoitukseen.
- Seuraa kiinnostusta.
- Riippuen sijainnistasi ja asuinpaikkasi dynamiikasta harkitse myös ilmoittamista paikallislehdissä, ilmaisjakeluissa yms.
Myynti-ilmoituksen on oltava myyvä ja sen on innostettava potentiaalinen asiakas tutustumaan myytävään kohteeseen tarkemmin.
4. Asuntoesittelyt
Tulosta näytille ja tarvittaessa jaettavaksi ainakin isännöitsijätodistus sekä muita oleellisia asiapapereita.
Kun myynti-ilmoitus on valmis ja olet valinnut ilmoituksellesi sopivat mediat, lisää ilmoitukseen milloin ja miten asuntoasi esitellään. Hyvä lähtökohta voisi olla, että pitäisit aluksi niin sanotun ensiesittelyn ja sen jälkeen esittelet asuntoa yksityisesittelyin sopimuksen mukaan silloin kuin sinulle ja asiakkaalle se sopii. Ensiesittelyllä saat mahdollisesti massaa liikkeelle katsomaan asuntoasi myynnin alkuvaiheessa. Sen jälkeen on hyvä näyttää asuntoasi tarpeen mukaan, mikäli asunto ei mennyt vielä ensiesittelyn jälkeen. Pelkkä yksityisesittelyihinkin panostaminen toimii hyvin. Riippuen tilanteesta.
Valmistaudu esittelyyn
Itse asuntoesittelyyn valmistautuminen on tärkeää. Siivoa asuntosi siistiksi, niin annat hyvän ensivaikutelman. Puhdas ja raikas koti tuo lisäviihtyvyyttä asuntoon. Voit jopa hieman “stailata asuntoasi” tekstiileillä esimerkiksi verhoilla, koristetyynyillä ja -tavaroilla. Karsi kuitenkin asuntoasi liiasta tavarasta. Avara asunto tuo tilan tuntua. Korosta kotisi parhaita puolia. Muista siistiä myös asuntosi piha-alue ja mikäli aikaa riittää, siisti myös varastotilat esittelykuntoon. Hyvässä järjestyksessä oleva varastotila luo tilan tunnetta varastoon ja saattaa tehdä vaikutuksen ostajaan, joka arvostaa hyviä varastotiloja.
Yksinkertainen on kaunista. Muista, että olet myymässä asuntoasi. Monesti sinulle rakkaat persoonalliset esineet eivät välttämättä miellytä ostajan silmää. Pyri siis hieman yksinkertaistamaan asunnon sisustusta näyttöä varten. Poista “mielenkiintoiset” tai “omituiset” koriste-esineet, perhepotretit ja osa asuntoon kerääntyneestä sisustusrekvisiitasta. Edelleenkin, vaikka nämä esineet ovat sinulle rakkaita, voivat ne vieraannuttaa ostajaa asunnosta. Asunnon pitää olla ostajalle kutsuva. Siistimisen lisäksi esimerkiksi viherkasvien avulla asunnosta saa raikkaamman ja kutsuvamman.
Varaa esittelyä varten riittävästi aikaa, jotta ehdit esitellä kotiasi rauhassa ilman kiireen tunnetta. Kaikki asiakkaat eivät tule välttämättä samaan aikaan, joten riittävän pitkä esittelyaika tuo joustavuutta esittelyyn ja varmistaa mahdollisimman monen asiakkaan pääsemisen paikalle. Moni asiakas saattaa käydä katsomassa samalla kertaa muitakin asuntoja.
Ole vastassa ostajaehdokkaita ja toivota tervetulleeksi. Muista olla iloinen ja ystävällinen. Tulosta näytille ja tarvittaessa jaettavaksi ainakin isännöitsijätodistus sekä muita oleellisia asiapapereita. Papereista kannattaa myös ottaa riittävä määrä kopioita ostajaehdokkaille jaettaviksi, jolloin he voivat tutkailla niitä kotona päätöstä miettiessään. Isännöitsijäntodistus on omistajuuden osoittava asiakirja, joten sitä ei kannata jakaa kaikille asiakkaille, vaan ainoastaan oikeille ostajille. Älä unohda ostotarjouslomakkeita, sillä asuntosi saattaa mennä heti ensiesittelyssä.
Varaudu ostajien esittämiin kysymyksiin. Vastaa avoimesti ja rehellisesti. Muista esitellä asuntosi lisäksi myös mahdolliset muut tilat, kuten varasto ja autotalli. Mikäli haluat pitää asuntosi siistinä, niin varaa kenkäsuojia esittelyä varten. Jotkut asiakkaat ovat tottuneet kävelemään asuntoesittelyissä kengät jalassa, vaikka eivät ehkä sitä kotona tekisikään. Ota vastaan ostotarjouksia.
Pelottaako? Jos asunnon esittely pelottaa tai tuntuu vieraalta käy rohkeasti kiinteistövälittäjien asuntonäytöissä. Tutki miten he myyvät asuntoa: Mitä kysymyksiä välittäjille esitetään, mitä välittäjä vastaa, miten välittäjä toimii esittelyssä? Tee muistiinpanoja. Muutaman näytön, hyvien muistiinpanojen asunnon esittely sujuu varmasti hyvin. Muista myös, että jos et tiedä jotain selvitä asia. Älä kiemurtele tai valehtele näytössä vaan totea suoraan, että et ole asiasta varma, joten selvität asian. Tulosta näytille ja tarvittaessa jaettavaksi ainakin isännöitsijätodistus sekä muita oleellisia asiapapereita.
5. Kaupat tuli
Ostotarjouksen saatuasi on syytä tutustua tarjoukseen tarkasti. Varmista, että ostohinta ja mahdolliset muut ostotarjoukseen kirjatut ehdot ovat sinulle sopivat. Mikäli näin, niin onneksi olkoon! Kaupat tuli ja sait asunnostasi haluamasi hinnan onnistuneen asuntoesittelyn päätteeksi.
Tee kauppakirja huolella
Työt eivät kuitenkaan vielä loppuneet tähän, mutta olet jo loppusuoralla. Laadi asunnon kauppakirja sellaisen kauppakirjapohjan perusteella, jossa on otettu huomioon kaikki mahdolliset seikat. Kirjaa kauppakirjaan kaikki asunnon puutteet ja viat, niin myöhemmin voidaan osoittaa, että ostaja on niistä tiennyt kaupanteon yhteydessä. Kysy tarvittaessa apua esimerkiksi pankkisi lainopilliselta osastolta, kiinteistönvälittäjältä tai lakimieheltä asianajotoimistosta, jotka voivat auttaa sinua tai tehdä kauppakirjan puolestasi korvausta vastaan.
Järjestä kaupanteko
Sovi ostajan ja pankin kanssa aika kaupantekoa varten, mikäli on tarvetta tehdä kauppa pankissa. Monesti asunnon osakekirja on pankissa, jos myyjällä on asuntolainaa asunnosta jäljellä. Varaa aika pankkiin ajoissa toivomanne kauppa-ajan varmistamiseksi. Huolehdi, että kaikki on kauppoja varten valmiina ja mahdolliset valtakirjat, luvat ja suostumukset ovat mukana kaupantekotilaisuudessa ja kaupat voi siltä osin toteutua. Varmista, että ostajalla on rahat varattuna kauppahinnan tai sen osan maksamiseen, jos kyseessä on ns. alkukauppa.
Allekirjoita kauppakirja, mutta luovuta asuntosi osakekirja uudelle omistajalle vasta sen jälkeen, kun hän on maksanut kauppahinnan kokonaan. Kun koko kauppahinta on maksettu, tehdään osakekirjaan merkintä omistuksen siirrosta.
6. Muuta huomioon otettavaa
Huolehdi tarvittavista veroista
Ostajan on maksettava varainsiirtovero ja ilmoitettava siitä verottajalle. Asunto-osakkeen kaupassa varainsiirtoveron määrä on 2 prosenttia. Lue lisää varainsiirtoverosta täältä.
Varainsiirtoveron maksamisen jälkeen toimitetaan selvitys maksusta ja kopio kauppakirjasta isännöitsijälle. Tämän jälkeen merkitään asunnon ostaja omistajaksi asunto-osakeyhtiön osakeluetteloon.
Oman kodin myynnin yhteydessä saatu luovutusvoitto on verovapaata, jos olet asunut asunnossa itse ennen myyntiä yhtäjaksoisesti vähintään kaksi vuotta. Jos edellä mainittu ehto ei täyty, myös sinulle eli myyjälle tulee asuntokaupasta veroseuraamuksia. Mikäli olet saanut myynnin yhteydessä luovutusvoittoa, sinun on maksettava veroa. Asunnon myynnistä saatu voitto on veronalaista pääomatuloa, josta pitää maksaa veroa 30 prosenttia tai 32 prosenttia pääomatuloista riippuen
Siivoa ja luovuta
Asuntokaupat on tehty ja on aika muuttaa pois rakkaasta kodista uuteen asuntoon. Olet hoitanut asunnon myynnin tähän asti tyylillä, joten tee se tyylillä loppuun asti. Kun muutat, siivoa asuntosi hyvin. Uuden omistajan on mukava muuttaa siistiin kotiin, vaikka yleensä uusi omistaja haluaa siivota itse kaiken ennen muuttokuorman saapumista.
7. On toinenkin vaihtoehto
Vaikka lähes jokainen ihminen pystyy myymään halutessaan asuntonsa itse, ei asunnon myynti itse ole aina mahdollista tai järkevää. Myyminen vaatii aina aikaa, paneutumista ja ammattitaitoa toimia myyntimiehenä tai -naisena.
Jos myynti epäilyttää käänny kiinteistövälittäjän puoleen.
Vaikka kiinteistövälittäjä ottaakin siivun kauppahinnasta, niin välittäjä poistaa lähes kaiken stressin ja työn sekä vastaa tietyistä lain velvoitteista osaltaan. Välittäjä voi monesti laajemman kontaktiverkostonsa avulla saada paremman kauppahinnan asunnostasi. Näin lopulta välittäjän avulla myyminen voi olla tehokkaampaa säästetyn ajan vuoksi sekä turvallisempaa sillä välittäjä vastaa monista laissa määritellyistä velvotteista.
Lue oppaamme asunnon myymisestä kiinteistövälittäjän avulla täältä.
Välittäjän valitseminen
Nord LKV auttaa sinua löytämään parhaan välittäjän itsellesi. Voit tilata meiltä maksutta asuntosi hinta-arvion. Välitämme hinta-arviopyynnön sellaiselle välittäjälle, joka on myynyt samalta postinumeroalueelta poikkeuksellisen paljon vastaavia asuntoja. Näin ollen saat olla varma, että saat paitsi ammattitaitoisen välittäjän, myös alueen asiantuntijan palvelukseesi. Tilaa asunnon hinta-arvio tästä linkistä.